La Chișinău – capitala statului românesc de la Est de Prut – nu s-a schimbat nimic în privința atitudinii față de susținerea și dezvoltarea sportului național. Judecând după un răspuns oferit redacției Podul.md de către Agenția Națională pentru Sport din România, R.Moldova (care, amintim, are deschise absolut toate ușile Guvernului României, dat fiind caracterul special al relațiilor dintre cele două state românești) ratează deliberat oportunități de investiții în infrastructura sportivă pentru a salva această ramură extrem de importantă pentru sănătatea fizică și mintală a unei societăți.
Mai exact, Podul.md a solicitat Agenției Naționale pentru Sport din România (instituție aflată în subordinea Guvernului de la București) să ne comunice despre proiectele românești din domeniul sportului realizate sau aflate în derulare pe teritoriul R.Moldova. Spre marea noastră stupefacție, aflăm că sportul NU EXISTĂ pe agenda de cooperare bilaterală dintre cele două state românești, asta deși acest domeniu degradează de pe o zi pe alta în stânga Prutului, din această cauză ajungând neatractiv pentru basarabeni.
Mai mult, există foarte mulți sportivi (și olimpici) basarabeni, care, dezamăgiți de lipsa de investiții în infrastructură, precum și de condițiile mizere de antrenament, aleg să NU mai reprezinte R.Moldova la turnee și competiții internaționale, preferând să reprezinte alte state, acolo unde sunt mult mai apreciați, remunerați măcar decent, și unde au la dispoziție toate condițiile necesare pentru a performa, a rămâne profesioniști și a evita o retragere timpurie.
Din aceste motive, mulți basarabeni aleg să reprezinte România din dreapta Prutului, acolo unde sunt tot Acasă, doar că, spre deosebire de ceea ce oferă R.Moldova, sunt într-o ”casă” mult mai spațioasă și confortabilă – detalii AICI, AICI și AICI.
Iata răspunsul oferit pentru Podul.md de Agenția Națională pentru Sport din România:
“Conform Acordului din 11 februarie 2022 între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, ratificat prin Legea nr. 129/2022, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 463 din 9 mai 2022, sportul nu se regăsește printre sectoare de activitate stabilite în vederea dezvoltării și cooperării între cele două state”.
R.Moldova nu are un stadion național, în timp ce România are peste 30 de stadioane cu o capacitate ce depășește 9000 de locuri
Amintim că România are un superb stadion național la București (cu o capacitate de 55.635 de spectatori) și peste 30 de stadioane care au peste 9000 locuri. Odată cu sporirea investițiilor, stadioanele care în acest moment au capacități de lărgire (9 stadioane), își vor putea spori în continuare numărul de locuri.
R.Moldova are doar 2 stadioane cu o capacitate de peste 9000 de locuri. Este vorba despre stadionul echipei Sheriff Tiraspol, în regiunea separatistă pro-rusă din Stânga Nistrului, care nu este controlată de autoritățile constituționale de la Chișinău, și stadionul echipei locale FC Zimbru Chișinău.
Atât naționala mare de fotbal a R. Moldova, cât și naționalele de tineret sunt nevoite să “împrumute” stadionul echipei chișinăuiene FC Zimbru pentru a-și găzdui meciurile de acasă.